MeeGo Summit17. Apr '11

Heihopsti, pole ammu midagi siia kirjutanud. Väga töökad ajad on olnud ja pole olnud aega pläkutamiseks. Käisin MeeGo Summitil Tamperes, neljapäeva õhtul sai siit minekut tehtud ja täna jõudsin tagasi kõigi sekelduste kiuste.

Peamine põhjus miks üldse sinna mindud sai oli soov teada saada, et mis MeeGo-st edasi saab arvestades viimaseid Nokia suurte ninade otsuseid. Teine motivaator oli see et Intel oli lubanud jagada tahvelarvuteid MeeGo Tablet UX-ga.

Peale Nokia aktiivse osavõtu lõppemist MeeGo projektis on sellega liitnud mitmed teised tegijad. Kui ma nüüd õigesti aru sain siis LG on tulnud punti et mobiiltelefonide arendust teha, üks mõte mis kõlama jäi oligi see et aasia ettevõtted on huvi üles näidanud MeeGo kasutamiseks. Autotoojad muuhulgas BMW ja GM on ka huvitatud MeeGo IVI süsteemidest, ehk maakeeli auto meelelahutusseadmetest. Nii palju kui ma erinevate jutustajate jutust kokku lappisin siis, MeeGo eesmärgiks on olla üldkasutatav avatud lähtekoodiga tarkvarabaas mitmesuguste erinevate seadmete loomiseks.

MeeGo pakub RPM baasil paketihaldust, OBS (OpenSUSE Build System) baasil tarkvara kompileerimist ja pakendamist ning muud tarvilikku, et seadme tootja saaks keskenduda oma tootele mitte tarkvara repositooriumite haldamisele või muudele distributsiooni administreerimistöödele. Üks oluline aspekt on see et MeeGo ei defineeri milline kasutajaliides välja nägema peab erinevalt Androidist kus Google on pannud paika kindlad disainijuhised mis tähendab et Androidi telefonide turul on seadme tootjal üsna keerukas eristuda teistest tarkvara poolel. MeeGo on lubanud jätkata oma API ehitamist Qt baasil ning Qt maailmas on ka mõned huvitavad tehnoloogiad välja tulnud, muuhulgas Qt Quick ning QML millega annab teha päris huvitavaid graafikarohkeid kasutajaliidese lahendusi.

Jõudsin ka üle vaadata mis staadiumis MeeGo erinevad user experience reference disainid on. MeeGo on hetkeseisuga välja lasnud USB pulga tõmmise netbookide jaoks. Minu Thinkpadi peal läks ta täitsa kenasti käima ning esmapilgul tundus üsna kasutuskõlbulik. Netbooki ISO sees olid siis näiteks hunnik GNOME programme muuhulgas näiteks Nautilus, muusika pleieriks oli Banshee ning veebilehitsejaks Chromium.

Oulust pärit firma AAVA Mobile OY loodav telefon pidi saama ametlikuks MeeGo Handheld UX riistvara referentsdisainiks kuid hetkeseisuga pole seda veel välja lastud. MeeGo Handheld UX tõmmisest on hetkel kättesaadav nn. Developer Edition mille annab kirjutada 4GB micro-SD kaardile ning buutida N900 peal kasutades U-Boot nimelist programmi kuid hetkel pole see minu arvates kaugelki kasutatav.

Tahvelarvutite jaoks mõeldud MeeGo Tablet UX jaoks võeti riistvara etalondisainiks ExoPC Slate . Tegu on Kanadast pärit tahvelarvutiga mille sees on Intel Atom protsessor, 2GB mälu, 64GB SSD ning palju muudki huvitavat. See on ka masin mida Intel jagas 175 esimesele AppUp seminarile registreerunule. AppUp seminar toimus MeeGo summiti viimasel päeval kus Inteli mehed rääkisid oma app-ide poest. MeeGo tahvelarvuti variant pole ka eriti kasutuskõlbulik.

Kokkuvõttes on MeeGo praegu väga-väga toores, kuid arvestades et hetkel on pundis Intel, Novell, LG ja paljud teised liitumas siis lootust võib veel olla. Apple iPhone ja Google Androidi kohta öeldi ju ka alguses et it will never work.

*Käesolev post sai kiirelt kribatud ja sisaldab tõenäoliselt üsna palju kirjavigu :)

System Message: WARNING/2 (./posts/./meego-summit.rst, line 64); backlink

Inline emphasis start-string without end-string.